EKO-RURAL4STEM

EKO-RURAL4STEM

  • projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

    Održana 1. informativna konferencija

Održana 1. informativna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

U Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 10. veljače 2023. godine održana je 1. informativna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM).

Konferenciji su nazočili pročelnica upravnog odjela za obrazovanje doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica službe za poslove proračuna i javnih financija mr. sc. Sandra Adžaga, predstavnici Općine Nuštar i predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.

Uz partnere na projektu, Poljoprivredno šumarsku školu Vinkovci i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, konferenciji su pridonijeli i članovi Školskog odbora Osnovne škole Zrinskih Nuštar, djelatnici koji sudjeluju u provedbi projekta, te učenici.

Osnovna škola Zrinskih Nuštar započela je 1. kolovoza 2022. s provedbom projekta „Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar” (EKO-RURAL4STEM), 100% financiranog iz Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskoga prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ukupna je vrijednost projekta 738.061,54 EUR (5.560.926,64 kn) i traje do travnja 2024. godine. Uz nositelja, Osnovnu školu Zrinskih Nuštar, partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Odjel za elektroničke sustave Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Projekt EKO-RURAL4STEM usmjeren je na približavanje STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima na inovativan način, kroz ekologiju. Svi će sudionici, osim usavršavanja STEM vještina, povećati i svijest o važnosti zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na cijeli ekosustav.

Cilj projekta je unaprijediti STEM vještine 35 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika kroz 15 edukacija  kako bi STEM pristup podučavanja primjenjivali u redovnoj nastavi, te izradi i provedbi programa izvannastavnih aktivnosti i radionica. Projektom je predviđeno uključivanje više od 200 djece u aktivnosti projekta kroz izvannastavne aktivnosti za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo. Također, projektom je predviđena adaptacija školskih prostora čiji će rezultat biti 4 novoopremljene multimedijske učionice.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti projekta, kao i dosadašnji napredak, te su uzvanici imali priliku obići obnovljene učionice.

Ravnatelj Osnovne škole Zrinskih Nuštar, Krunoslav Šarić, otvorio je konferenciju naglasivši važnost ovakvih projekata koji doprinose razvoju škole, potiču angažman djelatnika škole te podižu kvalitetu nastave za učenike. Osnovna škola Zrinskih Nuštar je među prvim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koja će provedbom ovog projekta postati primjer dobre prakse u STEM podučavanju.

Ivona Turda, koordinatorica stručnih timova na projektu EKO-RURAL4STEM, predstavnica partnerske Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu tijekom kojeg će nastavnici Poljoprivredno šumarske škole dobiti priliku sudjelovati u izradi novih programa izvannastavnih aktivnosti u području poljoprivrede, šumarstva i meteorologije.

Direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, dr. sc. Ivan Ambroš, naglasio je važnost projekata koji populariziraju STEM zanimanja od najranije dobi s obzirom da su to zanimanja budućnosti.

Pročelnica upravnog odjela za obrazovanje doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić, izrazila je zadovoljstvo što se ovakvi važni projekti provode u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer doprinose stvaranju kvalitetnog i konkurentnog kadra u budućnosti.

Ostali članci

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih...

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu...

Posjet učenika POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKOM INKUBATORU DRENOVCI

Učenici prvog razreda naše škole posjetili su prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za...

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike!

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike! U fotogaleriji pogledajte kako nam...

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!...

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!...

„Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela

Radionica „Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela od 5. do 8...
hrHrvatski