EKO-RURAL4STEM

EKO-RURAL4STEM

  • Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar. (EKO-RURAL4STEM)

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

U Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 16. travnja 2024. godine održana je završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM).

Osnovna škola Zrinskih Nuštar započela je 1. kolovoza 2022. s provedbom projekta „Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar” (EKO-RURAL4STEM), 100% financiranog iz Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskoga prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ukupna je vrijednost projekta 738.061,54 EUR (5.560.926,64 kn) i traje do 30. travnja 2024. godine. Uz nositelja, Osnovnu školu Zrinskih Nuštar, partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Odjel za elektroničke sustave Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Projekt EKO-RURAL4STEM usmjeren je na približavanje STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima na inovativan način, kroz ekologiju. Svi su sudionici, osim usavršavanja STEM vještina, povećali i svijest o važnosti zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na cijeli ekosustav.

Cilj projekta bio je unaprijediti STEM vještine 35 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika kroz 15 edukacija kako bi STEM pristup podučavanja primjenjivali u redovnoj nastavi, te izradi i provedbi programa izvannastavnih aktivnosti i radionica. Projektom je predviđeno uključivanje više od 200 djece u aktivnosti projekta kroz izvannastavne aktivnosti za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo. U dosadašnjim aktivnostima usavršavanja sudjelovalo je 42 nastavnika, dok je u dosadašnjim aktivnostima za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo sudjelovalo više od 270 učenika, čime je Osnovna škola Zrinskih Nuštar premašila sve zadane pokazatelje na projektu. Aktivno sudjelovanje cijelog kolektiva u svim aktivnostima projekta pokazuje predanost tima Osnovne škole Zrinskih Nuštar te svjesnost o važnosti suvremenog STEM obrazovanja među djelatnicima škole i učenicima.

Osnovna škola Zrinskih Nuštar u potpunosti je preuredila i opremila novim namještajem, te suvremenom IKT opremom, 4 multimedijske učionice. Gotovo 75.000,00 EUR uloženo je u preuređenje školskih prostorija na 3 lokacije – Nuštar, Cerić, Marinci.

Preko 350.000,00 EUR utrošeno je na namještaj, IKT opremu, didaktičku opremu i materijale u aktivnostima projekta. U okviru projekta nabavljeno je čak 76 novih računala, 10 prijenosnih računala, 4 pametne ploče, 2 3D pisača, 20 VR setova, 1 dron, pametni sustav za uzgoj biljaka, 17 mikroskopa, 1 teleskop, 1 meteorološka kućica, audio-vizualna oprema za održavanje radionica, školski namještaj, učenički ormarići za odlaganje, te brojna didaktička oprema i materijali za robotiku, Informatiku, Biologiju, Tehničku kulturu, Geografiju, Kemiju koji će unaprijediti proces podučavanja te omogućiti učenicima upoznavanje sa suvremenim tehnologijama.

Novi izvannastavni programi u području biologije, šumarstva, geografije, robotike i informatike su na raspolaganju učenicima od ove školske godine, a s obzirom na interes učenika, s provedbom programa će se nastaviti i u budućnosti. U okviru projekta razvilo se 7 novih izvannastavnih programa („Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 1. do 4. razreda, „Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 5. do 8. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 1. do 4. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 5. do 8. razreda, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 1. razredu, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 5. i 6. razredu, „Mladi meteorolozi” za učenike od 6. do 8. razreda).

Ostali članci

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih...

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu...

Posjet učenika POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKOM INKUBATORU DRENOVCI

Učenici prvog razreda naše škole posjetili su prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za...

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike!

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike! U fotogaleriji pogledajte kako nam...

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!...

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!...

„Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela

Radionica „Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela od 5. do 8...
hrHrvatski