EKO-RURAL4STEM

EKO-RURAL4STEM

  • Održana 2. informativna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz

    ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

U Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 23. kolovoza 2023. godine održana je 2. informativna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM).

Osnovna škola Zrinskih Nuštar započela je 1. kolovoza 2022. s provedbom projekta „Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar” (EKO-RURAL4STEM), 100% financiranog iz Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskoga prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ukupna je vrijednost projekta 738.061,54 EUR (5.560.926,64 kn) i traje do travnja 2024. godine. Uz nositelja, Osnovnu školu Zrinskih Nuštar, partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Odjel za elektroničke sustave Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Projekt EKO-RURAL4STEM usmjeren je na približavanje STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima na inovativan način, kroz ekologiju. Svi će sudionici, osim usavršavanja STEM vještina, povećati i svijest o važnosti zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na cijeli ekosustav.

Cilj projekta je unaprijediti STEM vještine 35 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika kroz 15 edukacija  kako bi STEM pristup podučavanja primjenjivali u redovnoj nastavi, te izradi i provedbi programa izvannastavnih aktivnosti i radionica. Projektom je predviđeno uključivanje više od 200 djece u aktivnosti projekta kroz izvannastavne aktivnosti za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo. Također, projektom je predviđena adaptacija školskih prostora čiji će rezultat biti 4 novoopremljene multimedijske učionice.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti projekta, kao i dosadašnji napredak, te su uzvanici imali priliku obići obnovljene učionice i razgledati novu suvremenu opremu koja će omogućiti uspostavu novih izvannastavnih programa i provođenje modernog STEM podučavanja učenika.

Ravnatelj Osnovne škole Zrinskih Nuštar Krunoslav Šarić naglasio je važnost ovakvih projekata koji doprinose razvoju škole, potiču angažman djelatnika škole, te podižu kvalitetu nastave za učenike. Osnovna škola Zrinskih Nuštar je među prvim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koja će provedbom ovog projekta postati primjer dobre prakse u STEM podučavanju.

Voditeljica projekta Ana Bošković, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, predstavila je dosadašnje aktivnosti te najavila nove izvannastavne programe koji će biti na raspolaganju učenicima od sljedeće školske godine u području biologije, šumarstva, geografije, robotike i informatike. U okviru projekta razvilo se 7 novih izvannastavnih programa („Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 1. do 4. razreda, „Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 5. do 8. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 1. do 4. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 5. do 8. razreda, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 3. i 4. razredu, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 5. i 6. razredu, „Mladi meteorolozi” za učenike od 6. do 8. razreda).

Ostali članci

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

Održana završna konferencija projekta Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih...

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu

Posjet učenika Šumarskom muzeju u Bošnjacima i Drvno-tehnološkom centru u Gradištu...

Posjet učenika POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKOM INKUBATORU DRENOVCI

Učenici prvog razreda naše škole posjetili su prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za...

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike!

Održali smo radionicu „Nastava pomoću 3D modela“ za nastavnike! U fotogaleriji pogledajte kako nam...

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!

Održali smo radionicu „BITne mape“ za učenike razredne nastave (1.-4. razred)!...

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!

Učenici 7. razreda na izbornoj nastavi informatike programirali su pomoću micro:bita!...

„Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela

Radionica „Edukacijska robotika & STEAM radionica“ održana za 13 razrednih odjela od 5. do 8...
hrHrvatski